Je lichaam rouwt mee
Verdriet laat zich niet alleen mentaal voelen. Het lichaam rouwt mee.
Iemand of iets verliezen maakt je gekwetst van binnen. Soms letterlijk kan je voelen hoe je hart pijn doet. Ook boosheid kan je ervaren door gespannen spieren en kaken. Je merkt dat je letterlijk vast zit van binnen, zoals bijvoorbeeld een ineen gekrompen bal van verdriet in je buik.
Of bibberende wankele benen die je belemmeren om weer iets te gaan ondernemen.
Bij je eigen emoties en ervaringen mogen zijn is waar ik je in de therapie toe uitnodig.
Het lichaam laat compassie vol weten hoe je kan verbinden met jezelf. Hoe je aandacht voor jezelf de komende periode bewust kan inzetten. En hoe de verbinding met je dierbare een wellicht andere vorm mag aannemen.
Verlies verwerken doet ieder op zijn eigen manier, en het vraagt tijd en aandacht om bij je emoties te kunnen zijn.
Toch vind ik verwerken niet helemaal het juiste woord, zoals je een appel verwerkt tot appelmoes, in een potje stopt, deksel erop en klaar ermee.
Beter gezegd vind ik verlies waar laten zijn, of met verlies samen kunnen zijn. Het verlies en gemis van bijvoorbeeld een dierbare blijft, je kan er wel steeds milder en zachter voor jezelf mee zijn. De overweldigende emoties nemen je niet meer over, de pijn in je hart maakt plaats voor steeds meer dankbaarheid dat je deze persoon in je leven hebt mogen ontmoeten. Je voeten kan je beter op de grond houden als je plotseling aan de gebeurtenis herinnerd wordt. Langzaam gaat je eigen levenslust weer stromen.
En soms is het dus fijn als een therapeut je hierbij ondersteunt, die je helpt om met compassie bij de ervaring te blijven.
Die je letterlijk laat voelen en contact maken met je lijf waar alles in opgeslagen zit.
De holistische benadering om verlies en aangrijpende gebeurtenissen weer te laten stromen
Ik werk vanuit de holistische visie, een visie waarbij je als mens één geheel vormt. Je bent niet alleen je gedachten, of je ego, maar ook de emoties en ervaringen die je hebt gehad maken maken wie je nu bent. Die verbondenheid spiegelt zich in je lichaam, je lijf laat je bijvoorbeeld voelen als je te druk bent geweest in je hoofd. En een geschrokken persoon kan zijn schouders wat voorover gebogen hebben staan om zichzelf te beschermen.
Van deze verbondenheid maak ik als therapeut gebruik van, aanraking van de schouders kan zo bewustwording geven over het ook zo geschrokken zijn van de gebeurtenis. De schouders krijgen op hun beurt weer de ruimte om te mogen ontspannen.
Zo is er aandacht voor het emotionele als lichamelijke aspect.
Je leert zo om jezelf waar te nemen, en alles wat zich laat voelen met mildheid er te laten zijn.
Methoden
In de begeleiding naar het voelen maak ik op de eerste plaats gebruik van je zintuigen en de ademhaling. En dan door je dit bewust te laten ervaren. Letterlijk dus als, wat neem je waar in je lijf? Hoe is dit gevoel voor je? Bij welke beleving herken je dit? Zo leid je gevoel je naar jouw inzichten. Welke je een steeds helderder beeld geven over wie jij nu eigenlijk bent en wat je nodig hebt.
Als opgeleid massagetherapeut ben ik ervaren met diverse massagetechnieken, en spieren en orgaanleer. Binnen de lichaamsgerichte therapie maak ik voornamelijk gebruik van de meditatie voeloefeningen en van de energetische massage of drukpuntmassage. Er is hierbij aandacht voor het chakrasysteem en meridianen. De aanraking nodigt je uit om nog beter te kunnen zakken in je lichaam en te voelen of er blokkades of stromingen zijn. Dit kan desgewenst over de kleding heen gebeuren.